Странице

среда, 14. новембар 2012.

Moje pituljice

Ukusne pituljice i veoma zgodne kada vam dolazi veća količina ljudi, a pogotovo su praktične za predjelo. Inače, deca će ih obožavati jer su tako male. :)




Sastojci:

500 g tankih kora za pitu
3 veze blitve
3-4 mladog luka
2 čena belog luka
3 jaja
200 ml ulja (100 ml za fil i 100 ml za premazivanje kora)
100 ml jogurta
1 kašičica soli
100 g kisele pavlake
250 g rikote
60 g putera

Postupak:

Fil: Blitvu dobro oprati, ocediti i iseckati na prutice debljine oko 5mm tako što se od nekoliko listova napravi rolnica, pa onde seče, sve dok se ne potroši sva količina. Staviti blitvu u činiju i posoliti, dobro je izgnječiti rukama i ostaviti da odstoji 5 do 10 minuta da malo splasne i pusti sok uz pomoć soli. Sledeći korak je dodavanje seckanog mladog luka i seckanog belog luka na listiće. Dodati jaja, 100 ml ulja, jogurt, kiselu pavlaku i sir.








Kore za pitu, dok su tako zavijene, preseći na pola, pa obe polovine opet na pola. Razviti kore i filovati ih na sledeći način. Svaku koru premazati uljem, staviti fil (okvirno koliko stane na jednu viljušku) najviše do polovine dužine kore, rolati koru dok ima fila, a onda presaviti levu i desnu stranu na unutra, preklopiti još jednom (da se dobije paketić da fil ne bi izlazio) i onda uviti do kraja (bez ponovnog presavijanja leve i desne strane).









Pleh dobro namazati puterom (iskoristiti 10 g otprilike), poređati pituljice.
U sok koji je ostao od fila staviti malo pavlake, 1 kašiku, izmešati i premazati četkicom sve pituljice i natapkati krajeve. Ostatak putera (oko 50 g) iseckati sitno i ređati preko pituljica, ne na svaku naravno, nego proizvoljno.




Peći na 200 stepeni oko 35 minuta, isključiti rernu i ostaviti još 5 minuta, pa tek onda izvaditi pituljice.
Razdvojiti ih i servirati.

Prijatno!

4 коментара:

What's for dessert? је рекао...

Odlične pituljice!

Sandra је рекао...

Hvala. :)

anngelpie је рекао...

...ovo je odlično..dala si mi ideju što danas za večeru... :)

Sandra је рекао...

Istina je da oduzima više vremena nego de se klasično uvija, ali je slađe kada su zalogaji manji :)