Странице

четвртак, 11. октобар 2012.

Uštipci sa jogurtom

    Umesto doručka iz pekare, najbolje je napraviti deci ove uštipke, koje mogu nositi i za užinu u školu, a veoma se brzo i lako spremaju.





Sastojci:

1 čaša jogurta
1 kašičica sode bikarbone
2 jaja
kašičica soli
brašno po potrebi (oko 250g)

Postupak:

U posudu za mešnju sipati jogurt i sodu bikarbonu, promešati i ostaviti 10-ak minuta da jogurt nabubri. Kada nabubri, staviti 2 jaja i umešati ih. Zatim staviti so i brašno. Brašno dodavati malo po malo da ne bi preterali jer testo treba da bude žitkije. Mesiti varjačom jer rukama ne može. Na kraju, kada se dobije kompakna masa, a veoma mekana, testo stavini na pobrašnjenu radnu površinu, blago premesiti i razvući oklagijom da testo bude debljine oko 5, 6 mm. Da bi se testo lakše razvuklo, posuti brašno i po njemu. Iseći nožem (ili nožem za picu) na kvadratiće, štapiće ili kako god želite.






U šerpu obilno sipati ulje, jer se prži u dubokom ulju, ali da naznačim da testo ne upija ulje već se dobija suv uštipak. Ulje zagrejati na umerenu vatru i na takvoj ih pržiti da narastu, da budu šuplji i zlatno žute boje.



Mogu se jesti uz pekmez, jogurt, eurokrem, kiselo mleko, mleko... ali najlepši su sa pavlakom.




Prijatno!

Нема коментара: