Странице

недеља, 11. новембар 2012.

Svinjski but

Hrskav, a mekan i sočan.



Potrebno:

1,5 kg svinjskog buta
3 čena belog luka

Za marinadu:

4-5 kašika maslinovog ulja
4-5 čena belog luka
pola kašike suvog ruzmarina
so
biber

Za preliv:

kašika aleve paprike
malo maslinovog ulja

Postupak:

Beli luk iseckati na sitne kockice, može i sa presom za beli luk, preliti ga maslinovim uljem, ruzmarinom, posoliti i pobiberiti.



Svinjski but zaseći (tačnije napraviti rupe) na par mesta, recimo nekih 5, staviti po 1 kašičicu soli u svaku rupu, a staviti i po 1 polovinu čena belog luka. Marinadom dobro istrljati but i ostaviti na odstoji par sati, a najbolje je celu noc.




U pekač sipati ulje i staviti mariniran but. Peći ga na 190-210 stepeni bar 2 sata, naravno poklopljeno.
Alevu papriku i maslinovo ulje izmešati i pred kraj pečenja premazati but da bi dobio tamno braon boju.
20 minuta pred kraj skinuti poklopac sa pekača.

Nakon pečenja, meso ostaviti da odstoji bar pola sata pre sečenja.
Ovako pripremljeno meso je odlično jesti i sutradan i to bez podgrevanja,



Prijatno!

Нема коментара: