Странице

уторак, 29. јануар 2013.

Nektar od pomela i manga

    Veliki sam ljubitelj domaćih sokova i skeptik sam kad su u pitanju kupovni. Da ne pričam o tome koliko su '100% voće' i 'bez šećera'. Izbegavam da svojoj deci dajem te sokove, već ih rado sama pravim. Bar znam šta piju, a kombinaciji ukusa nikada kraja. Svaki sok može da se napravi i običnim štapnim mikserom, ako nemate blender, multi praktik, sokovnik i slično.


    Pre neko veče, dok su se deca igrala, komšija me je pitao da li bi možda napravila sok, ima neko južno voće. Naravno da sam pristala. Doneo je pomelo i mango, pa smo i konstatovali da to južno voće i nije tako skupo, kada se setimo da jabuke idu i do 200 dinara. Pa ako gledamo tu finansijsku stranu, možemo da zaključimo da 2 litre ovog soka košta malo više od iste količine kupovnog. A i lepo je kada se promeni malo ukus.

    Inače, pomelo ima hrapavu koru i može biti žute ili zelene boje. Ukus je veoma sličan grejpu, ali je blaži, nije toliko gorak. To je najveća voćka od citrusa. Pomelo potiče iz jugoistočne Azije.
A mango ima glatku koru, u sredini je velika kost, slatkog je, dinjastog, ukusa. Kora može biti crvene, žute ili zelene boje, a meso žuto-narandžaste. Poreklom je iz Indije.

Potrebno:

1 pomelo
1 mango
250 ml vode
3 kašike šećera

Postupak:

Pomelo i mango sam očistila, stavila u blender, zajedno sa vodom i šećerom. Izblendirala i procedila kroz veliku cediljku. Dobila sam oko 2 litre gustog soka, koji po želji može malo i da se razredi sa vodom.

7 коментара:

Anja је рекао...

Jako fino, slažem se da trebamo uživati u domaćim sokovima :)

Sandra је рекао...

Meni je lakše i brže da sama napravim nego da odem da kupim. :)

Gordana - KuhinjskePrice.com је рекао...

Odlican sok. Isprobacu tvoju kombinaciju :)

Sandra је рекао...

Hvala Goco...baš bi mi bilo drago :)

Dunja је рекао...

Sokovi su ti super, obožavam. I onaj sa ciklom i voćem, bravo, svaka čast za trud, isplati se.

Sandra је рекао...

Hvala. :)

Alina је рекао...

Dobry clanek, hezky blog! :)