Странице

четвртак, 6. децембар 2012.

Seljački hleb

  

 Možda ste do sada već mogli da primetite da testo obožavam da pravim. Mogla bih da mesim svaki dan, a da mi ne bude teško. Taj ukus domaćeg testa je nezamenljiv.
Komentar mog muža danas kada je došao sa posla je bio: "Kako miriše na bakinu kuhinju!"
Da li može bolje i lepše od toga?

   Uzgred, ovaj recept nisam ja izmislila, već sam ga pronašla na jednom blogu  http://neretvanskanostalgija.blogspot.com/ čiji je autor Branka, a recept možete pronaći ovde .

   Divniji hleb nisam jela odavno, nisam znala sa čime pre da ga jedem, pekmez, ajvar, da nije post, kajmak... Jedno je sigurno, praviću po ovom receptu opet! :) Hvala Branki.
Testo se inače može koristiti i za fokaču.



Potrebno:

1 kg belog brašna
15-20 g svežeg kvasca (ja sam stavila 20 g)
600-800 ml mlake vode (ja sam stavila 750ml)
1 kašičica soli
1 kašičica šećera

Postupak:

Kvasac izmrviti i sa šećerom izmešati da nastane pasta, dodati malo mlake vode. U veću posudu sipati svo brašno i so, izmešati, napraviti rupu u sredini pa sipati kvasac i jedan deo vode, to zavisi od brašna, pa ćete se tome prilagoditi.

Ovaj recept zahteva da testo bude veoma meko i lepljivo, pa je potrebno koristiti mikser ili u težem slučaju varjaču, ne može se zamesiti rukama.

Ja imam običan mikser sa nastavkom za testo, tako da znate da vam nije potreban profi mikser.



Elem, testo grubo zamešati mikserom, pa ga onda fino umutiti. Ostaviti da naraste (ja sam čekala sat i 40 minuta), pa premesiti i taj postupak ponoviti još nekoliko puta. Svaki sledeći put sam čekala nekih 40 minuta za narastanje. Kada testo poslednji put premesite (takođe mikserom), prebacite ga na pleh, dobićete 2 ili 3 hleba, poprskajte malo sa brašnom, da kasnije izgleda rustičnije, uključite rernu i pustite neka naraste još toliko dok vam se rerna zagreje na 220 stepeni.  Treba vremena za sve to, ali se isplati.



Pekla sam 40 minuta, iako u receptu piše 20. Sve je stvar rerne, nekoj treba više, nekoj manje vremena.

Nadam se da će vam se ovaj predivni zov sela, mira, domaćeg, zdravog...dopasti i prisetiti vas recepata vaših baka i mama. :) Neki će možda poželeti i da odu na selo, kao što je to slučaj sa mnom. :)



Prijatno! :)

3 коментара:

dvi ribe dva kumpira је рекао...

Kruh ti krasno izgleda, a to da si toliko zadovoljna njime da ćeš ga ponovno radit je najbolji kompliment koji se može dat !
Hvala ti na povjerenju i isprobavanju recepta !!!

Mimi је рекао...

I kod nas je Brankin hleb i fokaca omiljen i bas cesto se pravi... :)

Sandra је рекао...

Nema na čemu Branka, zadovoljstvo je moje što sam ga pronašla. :)

Miki, i kod mene će se ubuduće često praviti, smazali su ga u tren oka. :)