Странице

среда, 20. фебруар 2013.

Knedle od griza sa čokoladnim iznenađenjem

    Knedle prosto obožavam, ali one originalne sa krompirom iziskuju malo više vremena, a i ipak su najlepše dok su tople. Zato sam ja odlučila da napravim knedle sa grizom, koje su fantastične i kada se ohlade. Izostavila sam šljive, kao klasično punjenje, i umesto njih sam stavljala po jedno parčence čokolade.




Potrebno:

pola litre mleka
200 g griza
prašak za pecivo
vanilin šećer
malo ulja
1 kašika šećera
prstohvat soli
2 kom jaja
1 štangla čokolade

i još...

4 kašike ulja
12 kašika prezli
4 kašike šećera

Postupak:

300 ml mleka sam prokuvala sa mallo ulja, šećerom, vanil šećerom i prstohvatom soli, a preostalih 200 ml mleka sam pomešala sa grizom i dodala prokuvalom mleku i kuvala dok se griz nije skuvao i bio tvrd kao kada se kuva najtvrđi kačamak, da maltene ne može da se meša.




Odložila sam da se ohladi, ali površinu griza sam prekrila prijanjajućom folijom da se ne bi uhvatila korica.

U međuvremenu sam u drugu šerpu stavila ulje i prezle i propržila ih dok prezle nisu postale zlatno-smeđe boje. Sve vreme sam mešala da ne zagori, a onda sam dodala i šećer.

Stavila sam oko 1,5-2 l vode da sa malo ulja prokuva.
Zatim sam, kada se griz ohladio, dodavala jedno po jedno jaje, može mikserom, može ručno...kako ko voli, pa sam nauljila ruke, odvajala komade testa i oblikovala krug, u sredinu stavljala po 1/4 kockice čokolade, oblikovala lopticu i spuštala u ključalu vodu. Tako sam ponavljala postupak dok nisam utrošila materijal, a dobila sam 14 knedli.  Kada sam ubacila knedle u vodu, one su potonule, malo sam ih pomerala po dnu šerpe, da se ne bi zalepile, pa sam ih ostavila da se kuvaju. Knedle su gotove kada isplivaju na površinu, ali ih ja radi predostrožnosti ostavim još koji minut duže (ne može da škodi).

Jednu po jednu knedlu vadila sam iz vode i uvaljala ih u prezle.



NAPOMENA:

Ja sam ovog puta dobila mekše testo, ali recept se može korigovati tako što se doda malo više griza ili se stavi samo jedno jaje na ovu količinu, to u slučaju ako volite tvrđe testo. Tvrdoća testa zavisi od veličine jajeta, tako da bi neko ko koristi manja jaja, morao da stavi možda 3 komada. Glavno je da greške nema ni u kom slučaju, kao što bi to moglo da bude kada su u pitanju knedle od krompira.


11 коментара:

Zeza је рекао...

Ovo ću svakako isprobati!
Jako volimo knedle.
Hvala ti za recept :)

What's for dessert? је рекао...

Da zagrizem u ovakvu knedlicu, sigurna sam da bi me čokoladno iznenađenje oduševilo!

Gordana - KuhinjskePrice.com је рекао...

Krasan recept, a slike su ti super :)

Sandra је рекао...

Hvala vam najlepše na divnim komentarima. Puno mi je srce posle njih :)

Anja је рекао...

Sigurno su fine, ja još nisam radila s grizom, ali idući put ću definitivno tako jer mi se sviđa što priprema kraće traje :)))
Jako fino :)

Jasna Varcakovic је рекао...

Oho-ho...mocno izgledaju!

Sandra је рекао...

Hvala Anja, stvarno jesu fine i veoma kremaste, mada ću naredni put praviti malo tvrđe.

Hvala Jasna. :)

Branka - byB је рекао...

Ove knedle su mi super, ne znam što mi je bolje, same knedle ili ovo predobro punjenje. Super izgledaju i odmah bih rado u koju zagrizla !

Ja u kuhinji... је рекао...

Mmmm...super izgledaju a prva fotka mi je posebno leepaaa ;)

Sandra је рекао...

Hvala Branka. :)

Hvala Olja, drago mi je da ti se i fotka dopada, počela sam da učim. ;)

Just Cake Girl је рекао...

Divno izgledaju!