Ima li išta lepše od kašičice slatkog i šolje kafe ili čaja izjutra? Evo i recepta da se uverite da slatko uopšte nije teško ni komplikovano napraviti. Sa voćem naravno možete eksperimentisati. Pre 2 meseca sam napravila ovo slatko i odavno je više od pola pojedeno. Borovnice su bile iz zamrzivača, ali domaće, jer su letos brane.
Potrebno:
1,5 kg borovnica
1,5 kg šećera
1 limun
Postupak:
Borovnice dobro oprati i očistiti. U jednu veću šerpu, po mogućstvu širu, sipati jedan red borovnica, pa ih onda prekriti slojem šećera. Postupak ponavljati dok sve ne potrošite, s tim da šećer bude poslednji sloj. Kada to uradite, šerpu dobro protresite da se šećer zalepi za svaku bobicu. Šerpu poklopiti i odložiti u frižider da odstoji celu noć.
Sutradan, stavite slatko da se kuva. Najbolje bi bilo da stavite krpu umesto poklopca zbog pare, da ne bi kapljalo u slatko. Kada provri, smanjite temperaturu, povremeno skidajući penu sa površine. Ja to najlakše radim papirnim ubrusom, tako što sloj pene dodirnem njime i pena se zalepi.
U jednu posudicu odvadite malo slatkog, pa kada se prohladi, prođete kašikom po dnu posude, ako trag ostane, znači da je gotovo. Dobro operite limun i isecite na kriške, stavite ih u slatko i još koji minut kuvajte.
Limun ne bacajte nego stavite u tegle zajedno sa slatkim.
Pripremite tegle i poklopce, sipajte slatko i obavezno obeležite šta je u tegli i kada je napravljeno.
Slatko ne traži opreznost u pripremi, sterilizaciji i sipanju kao što je to važno za džem. Ali je važno da odnos šećera i borovnica bude 1:1.
Opustite se i svako jutro počastite sebe jednom kašičicom.
Lepo zapakovana tegla može biti i odličan poklon dragim ljudima.
8 коментара:
Ajme meni! Obožavam borovnice!!!!!!
Nećeš pogrešiti ako ih nekad iskoristiš za ovo slatko :)
Ovako u njima uživaš tokom cele godine. :))
...borovnice su odlične...tako lijepe tamne boje...zdrave...ukusne...savršeno... nešto slično i ja radim s njima... ;))
Slobodno preporuči šta još sa njima. :)
Može li da se kuva u expres lonac
Koliko se dugo kuvaju
Da li tegle treba da se greju i da se sipa vrelo.slatko u njih?
Постави коментар