Moj dvogodišnji sin je jutros izjavio da želi kifle. Kada sam mu rekla da ćemo sad otići do prodavnice i kupiti, on je rekao da ne želi...hoće da mesimo kifle. :)
Naravno da nisam mogla da ga odbijem i čim je druga beba zaspala nas dvoje smo se bacili na posao. Testo za ove kiflice je posno i iz tog razloga pred predstojeći post želim recept da podelim sa vama. Kako post još nije počeo, mi smo ih filovali sirom.
Potrebno je
za testo:
300 g pšeničnog brašna tip 500
200 g graham pšeničnog brašna
pola kesice suvog kvasca
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
100 ml ulja
220 ml mlake vode
brašno za posipanje
za fil:
200 g mladog kravljeg sira
nekoliko kapi ulja
1 jaje
1 belance
za premaz:
1 jaje
1 žumance
susam
Postupak:
U posudu sipajte sve suve sastojke za testo, dobro promešajte da sve bude ravnomerno pa u sredini napravite udubljenje u koje ćete sipati ulje i vodu. Mesite koliko možete u posudi, a onda pospite brašno na radnu površinu, izručite testo i mesite što duže možete da testo bude kompaktno i da bude što elastičnije.
Od testa napravite valjak, podelite ga na 4 jednaka dela i od svakog napravite jufkicu. Odložite sve na toplo mesto i ostavite da naraste 1 sat.
Sir, ulje, belance i jaje stavite u posudu i izgnječite. Sir koji sam ja koristila je veoma mlad i takoreći može na parče hleba da se maže, a nabavljam ga direktno od domaćina.
Kada je testo naraslo, pospite brašno na radnu površinu, jednu jufkicu razvucite oklagijom u krug, podelite nožem na 8 delova i na svaki stavite po malo fila. Uvijte kiflice i ređajte ih u pleh na kome ste već stavili papir za pečenje. Svaku kifllicu premažite jajetom i pospite susam preko njih.
Rernu zagarejati na 200 stepeni i peći 15-ak minuta.
Prijatno!
4 коментара:
Odlične kiflice! Obično ih radim samo sa bijelim brašnom, ali krajnje je vrijeme da isprobam i ovakve verzije.
Obavezno! Treba eksperimentisati, a vrsta brašna je na pretek, tako da kombinacijama nikad kraja. :)
Super su kiflice, super prikazan postupak :) Graham daje odlican okus, ja ga volim pomijesati u druga brasna.
Hvala! :)
Постави коментар