Zbog nekih recepata tokom posta, tragala sam za pirinčanim mlekom, a i bila sam radoznala da probam sama da ga napravim.
Recept sam pronašla na sajtu oklagija.rs
Nisam odstupala od recepta.
Potrebno:
1 šolja belog pirinča (od 250 ml)
1 ipo do 2 šolje vode
8 šolji vode
Kašičica soli
Pola kašičice šećera
Postupak:
Pirinač sam dobro oprala pa ga potopila sa oko 2 šolje vode i ostavila da prenoći.
Ujutru se pirinač pod rukom raspadao, skroz se krunio. Procedila sam ga pa zatim nalila sa 8 šolji vode, ostavila da provri, smanjila na laganu vatru i kuvala poklopljeno još oko sat vremena. Pirinač treba pod poklopcem blago da vri.
Nakon sat vremena kuvanja, pirinač sam ispasirala štapnim mikserom, ali može i blenderom, pa procedila kroz cediljku dva puta, dodala so i šećer, pa sipala u tegle jer je mleko dosta gusto i nije praktično držati u flašama.
Kao što u originalnom receptu piše, mleko je dosta gusto, maltene kao kaša, pa prilikom kuvanja možete slobodno dodati još dve čaše vode, ako želite ređe mleko. Isto tako piše da se može čuvati u frižideru oko mesec dana, mada ga ja ne bih toliko držala.
8 коментара:
Interesantan i jednostavan recept za pripremu, dobro je što si, nakon traganja za njim, taj recept podelila sa nama...
Hvala Zoro. Jeste jednostavan, mada mi se čini da može i jednostavnije sa brašnom od pirinča, ali o tome ću nekom drugom prilikom. Pozdrav. :)
Bas su mi zanimljivi ti recepti za prirpemu mleka od zitarica. Videla sam recept i za bademovo mleko i mleko od ovsenih pahuljica...
A jucer sam videla i neki sir od badema.
Da, da...ima svakakvih. Zamisli, sir od badema, za to stvarno nisam čula, ali baš ću probati da nađem recept.
un gran postre es una delicia al paladar me encanta quiero una copa, abrazos y abrazos
Gracias. Saludo :)
Jako zanimljiv recept, koji ću obavezno morati isprobati...:)77
Baš bih volela da čujem tvoje utiske. :)
Постави коментар