Da budem iskrena, tako sam se slatko nasmejala kada je Jane (stariji sin) kada je video sos rekao: "Jupi, mama napravila griz!" jer je i meni ličio na to, ali nisam očekivala da će i njemu. A onda je Miloš (moj muž) došao s posla i kao po običaju prvo zavirio u kuhinju i obradovao se bešamel sosu. Hm...seo da jede, probao sos i ukapirao da se prevario. Nema veze, nije se razočarao, naprotiv, od sosa nije ostalo ništa, iako mi se činilo da može i manja količina na nas troje. :) Zadovoljna ja, zadovoljni oni. :)
Potrebno:
Jedan batak sa karabatakom
Jedne pileće grudi (sa koskom)
2 tikvice
marinada za piletinu:
1 kašika ruzmarina (suvog, ali je bolje svež)
3 kašike maslinovog ulja
1 kašičica aleve paprike
1 kašičica soli
biber
sos:
5 ravnih kašika pirinčanog brašna
300 ml mleka
180 g karfiola
kašičica putera
kašika pavlake
so
biber
nekoliko kapi limuna (ili malo narendane kore limuna)
Postupak:
Sve sastojke za marinadu sam sjedinila i namazala piletinu njome sa svih strana i ispod kožice. Ostavila sam je oko 2 sata u frižideru. Zagrejala sam rernu na 210 stepeni i u vatrostalnu posudu sipala malo ulja i stavila piletinu. Poklopila i stavila da se peče oko 70 minuta. Onda skinula poklopac i ostavila još nekoliko minuta u rerni da se malo zapeče. Nekoliko puta sam piletinu, dok se pekla, prelivala sosom koji se napravio oko nje i bila je na kraju jako sočna, a i sos od piletine se pojeo.
Sos sam pravila tako što sam pirinčano brašno skuvala sa mlekom, a karfiol obarila u slanoj vodi. Sjedinila sam ih i ispasirala i dodala puter, kad se istopio, dodala sam pavlaku, so, biber i sok od limuna. Sos sam servirala kada se prohladio jer mi se činilo tako ukusnije.
Tikvice sam oljuštila i tom ljuštilicom sekla tanke trakice (znači po dužini), posolila i ostavila malo da izađe gorčina i nekoliko trenutaka sam ih propržila na maslinovom ulju. Ja nemam gril tiganj, ali ko ga ima, mislim da je najbolje pržiti ih u njemu, mogu i deblje trakice da budu.
3 коментара:
Fantastičan ručak, ne može bolje :)
Hvala Anja, drago mi je da ti se dopada :)
Ne znam šta je bolje, uvod ili recept (probam već sutra). Uživanje je čitati i pratiti vaš blog :)
Постави коментар