Странице

петак, 22. фебруар 2013.

Čorbica od crvenog sočiva

 

 Par meseci unazad dosta vas je pravilo čorbicu od crvenog sočiva. Veoma ste me zaintrigiralli pa sam morala i ja da je probam na neki svoj način. Inače volim da spomenem one kod kojih sam videla recept, ali ovoga puta neću jer se bojim da nekoga ne izostavim, pa ne bi bilo fer. Sami se ovoga puta pronađite. :)
Inače se veoma przo kuva, potrebno je svega 25 minuta da sočivo bude kuvano, što je veoma primamljivo.

   Potrebno:

40 g slanine (ko voli može i više, ja sam imala toliko)
glavica crnog luka
2 čena belog luka
1/2 šargarepe
1 manji štap celera
250 g crvenog sočiva
1 lovorov list
maslinovo ulje
so
biber
peršun
1 kašika aleve paprike




Postupak:

Slaninu sam isekla na kockice pa sam je propržila na vrlo malo maslinovog ulja i dodala sam na kockice iseckan crni luk, beli luk seckan na listiće. Kada se sve to malo upržilo, dodala sam šargarepu i celer koje sam seckala na male kocke. Kada je sve pustilo malo ukus, dodala sam sočivo, lovorov list i nalila sam sa 500 ml vode. Poklopila sam i ostavila da se kuva oko 20, 25 minuta. Po potrebi sam dodavala vode, posolila sam i pobiberila i na kraju, odvojila malo tečnosti, pomešala sa alevom paprikom i vratila u šerpu. Krčkalo se još par minuta. Služila sam sa peršunom.


среда, 20. фебруар 2013.

Knedle od griza sa čokoladnim iznenađenjem

    Knedle prosto obožavam, ali one originalne sa krompirom iziskuju malo više vremena, a i ipak su najlepše dok su tople. Zato sam ja odlučila da napravim knedle sa grizom, koje su fantastične i kada se ohlade. Izostavila sam šljive, kao klasično punjenje, i umesto njih sam stavljala po jedno parčence čokolade.




Potrebno:

pola litre mleka
200 g griza
prašak za pecivo
vanilin šećer
malo ulja
1 kašika šećera
prstohvat soli
2 kom jaja
1 štangla čokolade

i još...

4 kašike ulja
12 kašika prezli
4 kašike šećera

Postupak:

300 ml mleka sam prokuvala sa mallo ulja, šećerom, vanil šećerom i prstohvatom soli, a preostalih 200 ml mleka sam pomešala sa grizom i dodala prokuvalom mleku i kuvala dok se griz nije skuvao i bio tvrd kao kada se kuva najtvrđi kačamak, da maltene ne može da se meša.




Odložila sam da se ohladi, ali površinu griza sam prekrila prijanjajućom folijom da se ne bi uhvatila korica.

U međuvremenu sam u drugu šerpu stavila ulje i prezle i propržila ih dok prezle nisu postale zlatno-smeđe boje. Sve vreme sam mešala da ne zagori, a onda sam dodala i šećer.

Stavila sam oko 1,5-2 l vode da sa malo ulja prokuva.
Zatim sam, kada se griz ohladio, dodavala jedno po jedno jaje, može mikserom, može ručno...kako ko voli, pa sam nauljila ruke, odvajala komade testa i oblikovala krug, u sredinu stavljala po 1/4 kockice čokolade, oblikovala lopticu i spuštala u ključalu vodu. Tako sam ponavljala postupak dok nisam utrošila materijal, a dobila sam 14 knedli.  Kada sam ubacila knedle u vodu, one su potonule, malo sam ih pomerala po dnu šerpe, da se ne bi zalepile, pa sam ih ostavila da se kuvaju. Knedle su gotove kada isplivaju na površinu, ali ih ja radi predostrožnosti ostavim još koji minut duže (ne može da škodi).

Jednu po jednu knedlu vadila sam iz vode i uvaljala ih u prezle.



NAPOMENA:

Ja sam ovog puta dobila mekše testo, ali recept se može korigovati tako što se doda malo više griza ili se stavi samo jedno jaje na ovu količinu, to u slučaju ako volite tvrđe testo. Tvrdoća testa zavisi od veličine jajeta, tako da bi neko ko koristi manja jaja, morao da stavi možda 3 komada. Glavno je da greške nema ni u kom slučaju, kao što bi to moglo da bude kada su u pitanju knedle od krompira.


уторак, 12. фебруар 2013.

Ćuretina sa korijanderom, graškom i palentom

    Ovo je jedan kompletan obrok i izuzetno zdrav, što zbog samog mesa, što zbog palente koju obožavam u svim oblicima, što zbog povrća koje je imalo neki sladak ukus. Inače, više mi se dopada ćuretina od piletine iz razloga što je nekako sočnija, a i Janetu se svidelo, čak je i grašak smandrljao iako ga u poslednje vreme kao ne voli. :)

 



Potrebno:

650 g ćurećih grudi (5 šnicli)
nekoliko zrna semena korijandera
so
biber
3 kom jaja
brašno po potrebi
ulje ili svinjska mast

Prilog 1:

5 kašika palente
150 ml vode
so
kašičica putera


Prilog 2:

1 glavica crvenog luka
1 veća šargarepa
2 pruta celera
250 g graška
so
biber
3 kašike maslinovog ulja

Postupak:

Ćureće šnicle sam stavila jednu po jednu između dva celofana i dobro izlupala i istanjila ih. Svaku sam posolila, pobiberila i na svaku dodala po malo izmrvljenog semena korijandera i ostavila u frižideru dva sata.
Nakon toga sam ugrejala svinjsku mast u tiganju, jednu po jednu šniclu prekrivala brašnom i umakala u ulupana jaja. Pržila sam sa svake strane (na 7 ipo - 8 od 9 na mom šporetu) dok šnicla nije dobila zlatno smeđu boju, za šta treba veoma malo vremena. Ćuretina je termički obrađena, a opet veoma mekana i sočna.




Prilog 1:

U slanoj vodi sam skuvala palentu i na kraju dodala puter. Palenta je bila gusta pa sam je izlila u kalup koji sam podmazala sa malo ulja, odložila i kada se stegla, isekla na kocke npr. 2,5x2,5.





Prilog 2:

Na maslinovom ulju prodinstala sam krupno sečenu glavicu crvenog luka, onda dodala celer i šargarepu koso sečene. Malo još izdinstala 'natenane', pa sam dodala grašak (u ovom slučaju smrznut), sipala vrlo malo vode, poklopila i ostavila da se dinsta dok svo povrće nije bilo obareno.

 

недеља, 10. фебруар 2013.

Vitaminska bomba - SOK OD CVEKLE


Potrebno: 
1 cvekla
2 jabuke
1 šargarepa
1 limun
1 pomorandža
šećera po ukusu (ja sam stavila oko 5 kašika)
vode po potrebi


Postupak:
Svo voće sam očistila i stavila u blender zajedno sa šećerom. Blendirala sam i dodavala vode po potrebi. Na kraju sam dobila dosta gust i kašast sok, procedila sam ga kroz cedeljku, za decu može i kroz gazu. Sipala sam u flaše, čuvala u frižideru, a dobila sam oko 1,7 l soka. Nisam tačno merila jer je ovo recept više po ukusu, neko voli bistriji, a neko kašastiji sok.